Tofu w sosie orzechowym

Tofu w sosie orzechowym

Tofu w sosie orzechowym

to kolejny pomysł na wykorzystanie masła orzechowego w wytrawnym posiłku. Masło orzechowe ma szeroki wachlarz zastosowań dlatego bardzo często jest wykorzystywane zwłaszcza w daniach kuchni tajskiej jak kurczak/tofu w sosie orzechowym, makaron po tajsku z warzywami . Taki obiad  z pewnością posmakuje wszystkim fanom masła orzechowego oraz kuchni wegańskiej. Danie łączy ze sobą smak słodki, słony, kwaśny, gorzki i umami zgodnie z filozofią 5 smaków. Według niej najbardziej smakują nam te potrawy, które zawierają wszystkie te smaki. Jesteśmy, więc pewni, że gdy tylko spróbujesz tego dania od razu się zakochasz! Wypróbuj ten przepis i przekonaj się sam!

Składniki:

  • 90 g tofu naturalnego
  • 5 g oliwy z oliwek
  • 50 g ryżu basmati
  • 20 g pasty orzechowej 
  • 60 g mleka migdałowego
  • 60 g marchwi
  • 60 g brokuła
  • 40 g papryki czerwonej
  • 10 g sosu sojowego
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 10 g syropu klonowego
  • Przyprawy :  zioła prowansalskie, chilli, kmin rzymski, czosnek granulowany

Jak przygotować?

  1. Tofu pokrój w kostkę i podsmaż na rozgrzanej oliwie, aż do zarumienienia.
  2. Obierz marchew i pokrój wszystkie warzywa.
  3. Dodaj warzywa na patelnie i podlej odrobiną wody. Duś pod przykryciem na małym gazie przez około 15 minut. 
  4. W międzyczasie ugotuj ryż.
  5. W miseczce wymieszaj masło orzechowe, syrop klonowy, mleko, sos sojowy i przyprawy. 
  6. Sos wlej na patelnie, wymieszaj z warzywami i tofu. Całość podduś jeszcze przez 5 minut.
  7. Danie podawaj z ugotowanym ryżem.

Wartości odżywcze:

Kalorie: 560 kcal
Białko 26g
Węglowodany: 58g
Tłuszcze: 24g

Tofu w sosie orzechowym
4.9/5 - (9 votes)

Similar Posts