Tofu w sosie orzechowym
Tofu w sosie orzechowym
to kolejny pomysł na wykorzystanie masła orzechowego w wytrawnym posiłku. Masło orzechowe ma szeroki wachlarz zastosowań dlatego bardzo często jest wykorzystywane zwłaszcza w daniach kuchni tajskiej jak kurczak/tofu w sosie orzechowym, makaron po tajsku z warzywami . Taki obiad z pewnością posmakuje wszystkim fanom masła orzechowego oraz kuchni wegańskiej. Danie łączy ze sobą smak słodki, słony, kwaśny, gorzki i umami zgodnie z filozofią 5 smaków. Według niej najbardziej smakują nam te potrawy, które zawierają wszystkie te smaki. Jesteśmy, więc pewni, że gdy tylko spróbujesz tego dania od razu się zakochasz! Wypróbuj ten przepis i przekonaj się sam!
Składniki:
- 90 g tofu naturalnego
- 5 g oliwy z oliwek
- 50 g ryżu basmati
- 20 g pasty orzechowej
- 60 g mleka migdałowego
- 60 g marchwi
- 60 g brokuła
- 40 g papryki czerwonej
- 10 g sosu sojowego
- 1 łyżka soku z limonki
- 10 g syropu klonowego
- Przyprawy : zioła prowansalskie, chilli, kmin rzymski, czosnek granulowany
Jak przygotować?
- Tofu pokrój w kostkę i podsmaż na rozgrzanej oliwie, aż do zarumienienia.
- Obierz marchew i pokrój wszystkie warzywa.
- Dodaj warzywa na patelnie i podlej odrobiną wody. Duś pod przykryciem na małym gazie przez około 15 minut.
- W międzyczasie ugotuj ryż.
- W miseczce wymieszaj masło orzechowe, syrop klonowy, mleko, sos sojowy i przyprawy.
- Sos wlej na patelnie, wymieszaj z warzywami i tofu. Całość podduś jeszcze przez 5 minut.
- Danie podawaj z ugotowanym ryżem.
Wartości odżywcze:
Kalorie: 560 kcal
Białko 26g
Węglowodany: 58g
Tłuszcze: 24g
