Proteinowe kulki kokosowe
Proteinowe kulki kokosowe
Jeżeli uwielbiasz słodycze, a dodatkowo jesteś fanem kokosa – koniecznie wypróbuj nasz przepis na proteinowe kulki z pastą orzechowo kokosowa! Ten wysokobiałkowy deser możesz jeść bez wyrzutów sumienia i potraktować go jako przekąske lub pożywne drugie śniadanie. Sportowcy pokochają go za dużą ilość białka w porcji, a zwolennicy diety ketogenicznej za to, że zawiera małą ilość węglowodanów. Dzięki temu, że kulki zawierają sporą ilość białka i zdrowych tłuszczy – na długo zapewnią nam uczucie sytości. Te kulki są tak szybkie w przygotowaniu, a tak pyszne, że aż ciężko w to uwierzyć! Często mamy ochotę przekąsić coś słodkiego, ale nie zawsze mamy czas na pieczenie ciasta czy ciasteczek.. I właśnie w takich momentach warto wypróbować ten przepis!
Składniki:
- 150 g twarogu
- 20 g pasty orzechowej z kokosem
- 30 g jogurtu typu skyr lub maluta
- 20 g wiórków kokosowych
- 10 g czekolady gorzkiej
- Opcjonalnie: erytrytol, słodzik
Jak przygotować?
- Twaróg przełóż do miski i rozgnieć widelcem.
- Dodaj jogurt, pastę kokosową i wymieszaj.
- Wiórki wysyp na talerz Z masy uformuj kulki i obtocz w wiórkach.
- Całość wstaw do lodówki na minimum 1 godzinę.
- Przed podaniem posyp startą czekoladą. Jeżeli lubisz bardziej słodkie dodaj do masy erhtrytolu lub rozpuszczony słodzik.
Wartości odżywcze:
Kalorie: 500 kcal
Białko 35g
Węglowodany: 17g
Tłuszcze: 32g
