Pasta z nerkowców – wszystko co powinieneś wiedzieć
Pasta z nerkowców – wszystko co powinieneś wiedzieć
Czy warto stosować masło z orzechów nerkowca w swojej diecie?
Istnieje wiele rodzajów masła orzechowego, którego można użyć w swojej diecie. Najzdrowsze są produkty naturalne, bez zbędnych dodatków, składające się z najlepszych składników. W zależności od użytych do wytworzenia masła orzechów, można spotkać wiele rodzajów takich maseł i past orzechowych jak pasta z migdałów, pasta arachidowa, masło orzechowe crunchy, czy pasta z orzechów nerkowca. Niezależnie od wybranego rodzaju, masło orzechowe 100% będzie zawierało wiele prozdrowotnych składników, witamin oraz minerałów.
W codziennej diecie warto urozmaicać spożywane posiłki, na przykład stosując pastę z nerkowców. To bogate w mikro- i makroelementy smarowidło pozwoli na szybkie dostarczenie do organizmu solidnej dawki energii. Jest źródłem białka, tłuszczy oraz kwasów tłuszczowych, które są niezbędne do właściwej pracy mózgu i układu nerwowego
Kaloryczność i wartości odżywcze pasty z nerkowca
Pasta z nerkowców dostarczy 615kcal na każde 100g, na które składa się 21,2 g białka, 48,9 g tłuszczu, 20,8 g węglowodanów oraz 3 g błonnika.
Podobnie do innych orzechów, nerkowiec ma wiele właściwości prozdrowotnych. Szczególnie korzystny wpływ ma na organizm pasta z nerkowów, w której skład wchodzą jedynie orzechy nerkowca. Jest bogata w witaminy – B6, witamina C, witamina E, witamina K, a także niacyny, tiaminy, ryboflawiny, kwas foliowy, minerały (magnez, żelazo, potas, wapń, fosfor, cynk). Szczególnie korzystne działanie dla organizmu mają wielonienasycone kwasy tłuszczowe.
Taki zestaw składników wspiera prawidłowe funkcjonowanie organizmu, wpływa korzystnie na zęby kości, paznokcie, włosy, skórę, wzmacnia odporność – jest świetnym elementem diety, który mogą zastosować również osoby stosujące dietę wegetariańską, wegańską lub fleksitariańską o której więcej dowiesz się tutaj: Co to jest fleksitarianizm?.
Takie bezmięsne diety jak (dieta wegetariańska, dieta wegańska) w szczególności wymagają uzupełnienia o pożywne składniki, jakim bez wątpienia jest masło orzechowe.
Z czym jeść masło z nerkowców?
Pasta z orzechów nerkowca ma w kuchni wiele zastosowań. Kanapki z pastą orzechową lub koktajl można przyrządzić w kilka chwil. Miłośnicy zdrowych deserów mogą dodać łyżkę lub dwie pasty z nerkowców do ciast, np. sernika, szarlotki lub muffinek z orzechami.
Zupa orzechowa lub curry z pastą z orzechów mogą stanowić natomiast pyszny i pełnowartościowy obiad, który dostarczy nam energii na wiele godzin.
Uzupełniając swoją dietę o pastę z nerkowca można zadbać o obniżenie ciśnienia krwi i poziomu cholesterolu. Dodatkowo indeks glikemiczny (IG) pasty z nerkowca to jedyne 15 (IG mniejszy niż 50 określane jest jako „niski”).
Miłośnicy gotowania mogą pokusić się o samodzielne zrobienie pasty z nerkowca. W tym celu wystarczy blendować (na wysokich obrotach) orzechy z nerkowca aż do uzyskania jednolitej masy. W celu uzyskania bardziej intensywnego smaku, można wcześniej prażyć orzechy na patelni (uwaga, by ich nie przypalić!).
Przepisy z pastą z nerkowców:
– Sałatka owocowa z pastą z nerkowców
– Ciasto marchewkowe z pastą z nerkowców
– Pancakes z pastą z nerkowców
– Grzanki z pastą z nerkowców