Pasta orzechowa a masło orzechowe

Pasta orzechowa a masło orzechowe – czym się różnią?

Pasta orzechowa a masło orzechowe – czym się różnią?

Każdego dnia możemy natrafić na produkty, które brzmią niezwykle podobnie, lecz w rzeczywistości różnią się szeregiem szczegółów. Nektar pomarańczowy nie jest tym samym, co sok pomarańczowy, a konfitura, marmolada, dżem i powidła to odrębne kategorie produktowe. Pojawia się pytanie – czy pasta orzechowa jest tym samym, co masło orzechowe? Jeśli nie, to czym różnią się oba produkty i który z nich lepiej wprowadzić do diety?

Skład robi różnicę

Od pewnego czasu można zauważyć wzrost świadomości konsumenckiej w zakresie żywienia. Coraz częściej możemy natrafić na osoby uważnie czytające i porównujące etykiety produktów w supermarkecie. Dużą popularnością cieszą się także sklepy BIO i EKO, które na swoich półkach wystawiają nieco droższy, choć zdecydowanie lepszy jakościowo towar. Trend ten niezwykle cieszy, bowiem nasze żołądki to nie maszynki do trawienia czegokolwiek, a nasz organizm nie będzie „zadowolony” z pożywienia byle jakiej jakości. 

Nie bez przyczyny znajdziemy więc różnice w nazewnictwie, o których wspomniałem we wstępie. Nektar i sok, choć mają łudząco podobny kolor i konsystencję, znacznie różnią się od siebie nie tylko w smaku, ale i w składzie. Pierwszy z produktów zawiera minimum 25% soku lub przecieru owocowego, pozostałe 75% to woda, cukier i substancje zakwaszające. Drugi z kolei jest w 100% pochodzenia owocowego, a jego źródłem są naturalnie wyciśnięte soki lub przeciery owocowe. 

Takich przykładów można mnożyć na pęczki: dżem a marmolada, powidła lub konfitura, masło a margaryna, chrupki a prażynki lub chipsy… wystarczy przejść się do najbliższego marketu. Niektóre różnice są jednak bardzo trudno dostrzegalne, przykładowo: przecier pomidorowy różni się od koncentratu sposobem przetwarzania pomidorów. Podobne pytanie może pojawić się przy smarowidle z orzeszków – czy pasta i masło jest tym samym produktem? Odpowiedź może nieco Was zaskoczyć!

Czy pasta orzechowa i masło orzechowe to ten sam produkt?

Pasta orzechowa i masło orzechowe w swoim składzie mają dokładnie te same elementy, a nazwa tych produktów jest czysto synonimiczna. Niektórzy producenci stosowali słowo „pasta” w nawiązaniu do gęstej konsystencji, inni z kolei stawiają na „masło”, by podkreślić charakter smarowidła bezpośrednio na kanapkę. Unika się jednak stosowania hasła „krem orzechowy”, ponieważ to kojarzone jest głównie z produktami typu Nutella, czyli kremami kakowo-orzechowymi przepełnionymi cukrem i tłuszczami typu trans.

Ta swoboda wyboru w nazwie została jednak ukrócona przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi w 2018 roku. Zgodnie z wydanym rozporządzeniem, nazwy zastrzeżone dla produktów mleczarskich (np. mleko, śmietanka, masło, jogurt) nie mogą pojawić się w nazewnictwie produktów roślinnych. Jeśli organy kontrolne wykryją niekonsekwencję w przestrzeganiu tego zapisu, mogą nałożyć karę zarówno na producentów, jak i na podmioty oferujące taki produkt w sprzedaży. Nie znajdziemy więc na półce mleka sojowego, śmietanki kokosowej czy masła orzechowego – ewentualne pojawienie się takiego nazewnictwa świadczyć może o wyczerpywaniu nakładów magazynowych.

  • Pasta orzechowa z kokosem Psta orzechowa z kokosem
  • Pasta migdałowa Pasta migdałowa kremowa
  • Pasta orzechowa smooth Pasta orzechowa smooth

Korzyści ze spożywania pasty orzechowej

Bez względu na to, czy mówimy o gładkiej paście orzechowej, czy o produkcie typu „crunchy”. nasze pasty warto włączyć do codziennego żywienia. Mogą one występować jako samodzielne smarowidło na pieczywo, słodki dodatek do jogurty, a nawet baza do przygotowywania zup i sosów. Należy jednak pamiętać, by produkt spożywać z rozsądkiem i umiarem; podczas konsultacji dietetycznych specjalista z pewnością pomoże nam wybrać odpowiednie porcje pasty. 

Dlaczego pasta orzechowa jest tak wartościowym produktem spożywczym? Przede wszystkim z uwagi na łatwo przyswajalne białko roślinne, które polecane jest w codziennej diecie. Docenią je w szczególności Ci, którzy zmagają się z dolegliwościami gastrycznymi, sportowcy, osoby rozbudowujące masę mięśniową, wegetarianie i weganie. Pasty orzechowe to także bogactwo witamin z grupy B, które wspomagają pracę układu nerwowego, utrzymują skórę w młodym, zdrowym wyglądzie i stymulują wytwarzanie czerwonych krwinek. Nie bez znaczenia jest także duża zawartość witaminy E, która jest silnym antyoksydantem i pozwala walczyć z wolnymi rodnikami.

5/5 - (3 votes)

Similar Posts