Pasta migdałowa – wszystko co powinieneś wiedzieć
Pasta migdałowa – wszystko co powinieneś wiedzieć
Zdrowo i smacznie – masło z migdałów.
Wpływ masła orzechowego na zdrowie oraz dawka energii, jaką potrafi dostarczyć są powszechnie znane osobom interesującym się zdrowym odżywianiem. Jeśli doceniasz korzystne skutki stosowania pasty z orzechów, ale chcesz zróżnicować swoją dietę i wprowadzić do niej nowe smaki – zachęcamy do zapoznania się z pastą migdałową.
Pasta z migdałów to rodzaj masła orzechowego, którego głównym składnikiem jest migdał. Najzdrowsze odmiany są wykonane w 100% z migdałów (lub prawie w 100% z użyciem dodatkowych, naturalnych składników), bez dodatku soli, cukru, konserwantów.
Pasta z migdałów to zblendowane na gładką masę, łuskane migdały, które dla intensywniejszego smaku mogą być wcześniej usmażone lub prażone.
Kaloryczność i wartości odżywcze pasty migdałowej
Ilość kalorii, które zawiera pasta z migdałów jest przeciętna, jeśli weźmiemy pod uwagę różne rodzaje masła orzechowego. Jej kaloryczność to 619kcal w 100 gramach. Łyżeczka stołowa, zawierająca ok 10g, to zatem 62kcal. Zalecane dzienne spożycie masła orzechowego (w tym przypadku – pasty z migdałów) to dwie łyżeczki dziennie, czyli nieco ponad 120kcal. Taki dodatek (np. do dwóch posiłków dziennie po jednej łyżce) pozwoli urozmaicić dietę, dodając do niej wiele smaku i dostarczając nam energii.
Regularne spożywanie pasty z orzechów pozwala na dostarczenie organizmowi wielu prozdrowotnych składników, a także obniżyć ciśnienie krwi, poziom cholesterolu, czy zmniejszyć szanse na choroby serca i miażdżycę. Ze względu na swój bardzo niski indeks glikemiczny (IG=15) produkty z migdałów są zalecane dla cukrzyków.
Migdały, więc także pasta wykonana w 100% z migdałów, zawiera sporą ilość białka (21g na 100g), wiele cennych nienasyconych kwasów tłuszczowych, niacyne, antyoksydanty oraz wiele witamin (B2, E, witaminę C) i błonnik (12.5g na 100g produktu). Migdały zawierają również magnez, wapń, potas, czy żelazo – niezbędne dla prawidłowego rozwoju dzieci i utrzymania dobrego stanu zdrowia.
Kiedy stosować pastę z migdałów w swojej diecie?
Zawsze. Migdały są bardzo zdrowe i dostarczają cennych mikro- i makroelementów, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Są dobrym uzupełnieniem diety dorosłych, dzieci, osób aktywnych, cukrzyków. Skład masła orzechowego powoduje, że nadaje się do spożycia przez osoby stosujące dietę wegetariańską, dietę wegańską, a także fleksitariańską. Duża zawartość łatwo przyswajalnego białka sprawia, że jest to niezbędny produkt w diecie wysokobiałkowej i diecie ketogenicznej.
Przepisy z pastą migdałową:
– Naleśniki z pastą migdałową
– Gofry z konfiturą i pastą migdałową
– Indyk w sosie orzechowym
– Kanapki posmarowane pastą z migdałów
– Deser czekoladowo-orzechowy
– Indyk w sosie orzechowym
– Budyń jaglany z pasta migdałową
To smarowidło pasuje zarówno do dań słodkich, jak i wytrawnych – ma bardzo wiele zastosowań.