Naleśniki z prażonym jabłkiem i pastą migdałową
Naleśniki z prażonym jabłkiem i pastą migdałową
Naleśniki z prażonym jabłkiem i pastą migdałową to propozycja na pyszny i pełnowartościowy posiłek. Naleśniki w wersji fit z pewnością docenią osoby, które prowadzą zdrowy tryb życia i dbają o to aby ich dieta była maksymalnie odżywcza. Klasyczne naleśniki, smażone na dużej ilości oleju, z dodatkiem cukru i pełnotłustego mleka, mogą być prawdziwą bombą kaloryczna.. Jednak komponując nasze fit naleśniki – zamiast mleka pełnotłustego, użyliśmy odtłuszczonego, zamiast cukru erytrytolu, a zamiast pszennej mąki – gryczanej, która zawiera większą ilość błonnika pokarmowego. Jogurt dostarcza nam białka w posiłku, a pasta migdałowa cennych dla organizmu kwasów tłuszczowych. Dodatek zdrowych tłuszczy w tym posiłku pozwoli nam na długo zapomnieć o głodzie! Przygotuj nasze zdrowe naleśniki z pastą migdałową na pożywne śniadanie, czy przekąskę w pracy i ciesz się ich wyjątkowym smakiem! 🙂
Składniki:
- 1 jajko
- 40 g mąki gryczanej
- 5 g oliwy z oliwek
- 15 g erytrytolu
- 50 g mleka migdałowego
- Szczypta proszku do pieczenia
Dodatki:
- 80 g konfitury wiśniowej
- 90 g jogurtu wysokobiałkowego
- 20 g pasty migdałowej
Jak przygotować?
- Zmiksuj składniki na gofry. Konsystencja powinna być gęstsza niż do ciasta na pancakes.
- Rozgrzej gofrownicę i natłuść ją delikatnie (polecam spryskać pamem)
- Do rozgrzanej gofrownicy wlej masę na gofry i piecz przez ok. 3 minuty.
- Wyłóż gofry na talerz. Posmaruj jogurtem. Dodaj konfirurę, a na koniec całoś polej pastą migdałową. Smacznego!
Wartości odżywcze (1/2 ciasta):
Kalorie: 490 kcal
Białko 34g
Węglowodany: 47g
Tłuszcze: 20g
