Najlepsze masło orzechowe

Najlepsze masło orzechowe – jak wybrać?

Najlepsze masło orzechowe – jak wybrać?

Współczesna oferta rynkowa sprawia, że niemal każdy artykuł spożywczy ma swój odpowiednik w różnych wariantach. Mowa tu nie tylko o składach, ale także o smaku, kształcie, kolorze, strukturze, a nawet czynnikach personalizujących produkt. Ta kwestia dotyczy także pasty orzechowej – smakołyku, który przy odpowiednim składzie może być stałym bywalcem menu sportowców, wegetarian czy osób na diecie ketogenicznej. Jak wybrać najlepszą pastę orzechową i na co zwrócić uwagę?

Przede wszystkim – skład masła orzechowego

To nie pierwszy raz, jak zwracamy uwagę na skład w naszych wpisach blogowych, ale będziemy to powtarzać do znudzenia. Podstawą naszych wyborów żywieniowych powinno być dokładne przeanalizowanie składu. Ładne opakowanie, pięknie brzmiące słówka na etykiecie, a nawet starannie przygotowana kampania marketingowa nie sprawią, że produkt niskiej jakości stanie się nagle najlepszy i najzdrowszy. Nie powinniśmy ulegać także chwytom cenowym i zabiegom ekonomicznym, które powodują, że na widok przeceny marginalizujemy inne aspekty decyzji.

Jak rozpoznać dobry skład? Zasada jest prosta – im krótszy, tym lepszy. Dobre masło orzechowe będzie składać się z orzeszków arachidowych, a ewentualnym dodatkiem smakowym będzie miąższ z innych orzechów, który stanowi ciekawe przełamanie klasycznego smaku. Taki skład sprawi, że pasta orzechowa z powodzeniem może być uwzględniona w diecie redukcyjnej. Choć część producentów dodaje odrobinę soli do smaku, to zapotrzebowanie organizmu na ten składnik jest śladowe i raczej powinniśmy z nim uważać. Niskiej jakości masła orzechowe będą zawierać takie wypełniacze, jak cukier, olej palmowy, skrobia kukurydziana czy emulgatory, przez co tuczą i skutecznie niwelują wysiłki odchudzające.

Masło orzechowe – smooth czy crunchy?

Przeglądając ofertę rynkową, mogliście natrafić na oznaczenie pasty „smooth”, czyli gładkie, kremowe oraz „crunchy”, czyli chrupiące, grubo mielone. Te oznaczenia nawiązują do stopnia rozdrobnienia orzeszków arachidowych, które przecież stanowią podstawę pasty orzechowej. Jeśli ktoś nie lubi grudek i chce, by pasta orzechowa była możliwie gładka, powinien sięgnąć po wariant „smooth”. Jeżeli lubimy chrupanie i wyraźną, charakterystyczną strukturę orzeszków, to znajdziemy ją w chropowatej strukturze „crunchy”. 

Część osób może sobie zadać pytanie, czy gładkość lub chropowatość wpływa na smak pasty. Tutaj zdania są podzielone – jedni twierdzą, że różnica w konsystencji przekłada się na inny smak, inni z kolei obstają przy stwierdzeniu, że walory smakowe nie ulegają zmianie. Przyczyną tego stwierdzenia może być fakt, że rozgryziony orzech może pobudzać nieco inne receptory niż taki, który wcześniej został drobno zmielony do konsystencji pasty. Nie zmienia to faktu, że zarówno jeden, jak i drugi produkt dostępny jest w naszym sklepie internetowym. 

Alternatywne smaki masła orzechowego

Niektóre osoby oczekują swojego ulubionego produktu w nowych odsłonach, dzięki czemu rynek spożywczy obfituje w rozmaite warianty smakowe i „strukturalne” danego produktu. Co więcej, istnieje nawet specjalna nisza kulinarna, zwana kuchnią molekularną, która pozwala uzyskać spektakularne efekty za pomocą dekompozycji poszczególnych elementów i „ułożenia” ich na nowo. Zostawmy jednak ten temat Wojciechowi Amaro (którego serdecznie pozdrawiamy!), a sami przedstawimy kilka wariacji na temat masła orzechowego.

Orzechy arachidowe doskonale komponują się smakowo z innymi orzechami, np. migdałami, pistacjami czy orzechami nerkowca, przepysznie wypada także miks arachidów z kokosem. Wydawać by się mogło, że orzech z orzechem nie zaskoczy podniebienia – nic bardziej mylnego, nie ma mowy o żadnej monotonii. Z myślą o osobach, które nie lubią nudy w kuchni, polecamy alternatywne smaki pasty orzechowej:

  • Pasta arachidowo-kokosowa: klasyczna słodycz i charakterystyczny smak kokosa stanowi ciekawą przeciwwagę dla lekko słonych orzeszków arachidowych. Doskonale sprawdzą się w daniach orientalnych, których podstawą jest łączenie i bilansowanie słodyczy ze słonością;
  • Pasta migdałowa: intrygujący, głęboki smak migdała to nieoczywisty dodatek do dań na słono, takich jak curry, pad thai czy pierś z kurczaka. Zdecydowanie częściej stosuje się ją do słodkich potraw: owsianek, wypieków, deserów, a nawet rozmaitych koktajli i musów;
  • Pasta z orzechów nerkowca: produkt doskonały dla osób o delikatnym, wrażliwym podniebieniu, dla których klasyczne masło orzechowe może być zbyt słone. Gładka konsystencja i zdecydowana słodycz w smaku sprawiają, że ten rodzaj pasty świetnie sprawdzi się jako uniwersalny dodatek do dań lub samodzielne smarowidło;

Sztuka kulinarna skrywa przed nami wiele ciekawostek, toteż wiele połączeń smakowych w dalszym ciągu czeka na swoje „pięć minut”. My jednak dzielnie poszukujemy tych rewelacyjnych, zaskakujących kompozycji, które – mamy nadzieję – z dumą zaprezentujemy już wkrótce. Masło orzechowe z dodatkiem słonego karmelu? Ciasteczkowa pasta orzechowa? A może masło orzechowe z białą czekoladą będzie tym, który Was zachwyci? Te premiery już niebawem w naszym sklepie internetowym, warto więc regularnie sprawdzać naszą ofertę w poszukiwaniu zdrowych i przepysznych nowości!

 

5/5 - (3 votes)

Similar Posts