Masło orzechowe w diecie redukcyjnej
Masło orzechowe w diecie redukcyjnej
Dieta redukcyjna stosowana jest w celu obniżenia masy ciała, poprawy sylwetki oraz stanu zdrowia u osób z nadwagą i otyłością. Inne określenia takiej diety to dieta odchudzająca i dieta niskoenergetyczna.
Podstawowym założeniem w diecie redukcyjnej jest spożywanie mniejszej ilości kalorii względem naszego zapotrzebowania energetycznego.
Przed rozpoczęciem stosowania diety redukcyjnej należy określić zapotrzebowanie energetyczne organizmu. Na dzienne zapotrzebowanie kaloryczne mają wpływ głównie przemiana materii oraz aktywność fizyczna danej osoby.
W trakcie stosowania diet o obniżonej kaloryczności należy kierować się zasadami zdrowego żywienia, zmniejszając przy tym dzienną podaż energii o około 200-300 kcal. Po zmniejszeniu kaloryczności diety, warto jest obserwować swój organizm i kontrolować masę ciała. Nie warto jest stosować diet głodówkowych, ponieważ wpłynie to negatywnie nie tylko na proces odchudzania, ale i cały układ hormonalny, co jest szczególnie niebezpieczne u kobiet.
Dieta odchudzająca – zasady
Warto pamiętać o tym, że dieta odchudzająca nie eliminuje żadnego z produktów spożywczych. Jej głównym celem jest redukcja tkanki tłuszczowej, ale zachowując jak najwięcej masy mięśniowej podczas całego procesu. Celem pobocznym zazwyczaj jest też nauka zdrowych nawyków żywieniowych i poprawa stanu zdrowia. Dieta redukcyjna wymaga zastosowania się do kilku podstawowych zasad. Kluczowe jest tutaj utrzymywanie deficytu energetycznego i wprowadzenie w życie zasad piramidy żywieniowej. Dbałość o dokładne rozłożenie makroelementów, aktywność fizyczna oraz umiejętne zbilansowanie poszczególnych posiłków pozwolą na skuteczne (i długotrwałe) obniżenie masy bez codziennych wyrzeczeń, uczucia głodu i obniżenia poziomu zdrowia. Czego unikać na redukcji? Dowiesz się z tego artykułu: Czego nie robić na redukcji
Tłuszcz w diecie redukcyjnej
Spożywanie tłuszczy w trakcie stosowania diety niskoenergetycznej jest niezbędne dla utrzymanie odpowiedniego stanu zdrowia. Mimo tego, że tłuszcze są najbardziej kalorycznym makroskładnikiem nie powinniśmy z nich całkowicie rezygnować. Tłuszcze biorą udział m.in. we wchłanianiu się witamin, syntezie hormonów, a także są składnikiem błon komórkowych. Tłuszcz jest także nośnikiem smaku, więc już jego niewielki dodatek do posiłku sprawi, że danie będzie znacznie smaczniejsze.
Na szczególną uwagę zasługują tłuszcze roślinne, ponieważ są bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, które mają znacznie lepszy wpływ na nasze zdrowie niż kwasy tłuszczowe nasycone.
Masło orzechowe jest bardzo dobrym źródłem wspomnianych wyżej cennych tłuszczy nienasyconych, które korzystnie wpływają na profil lipidowy, zmniejszając tym samym ryzyko rozwoju chorób układu krążenia. Dodatkowo jest cennym źródłem witamin z grupy B oraz witaminy E.
Masło orzechowe w trakcie odchudzania – jakie wybrać?
Jak już wspomnieliśmy wyżej – podczas odchudzania nie musimy rezygnować ze spożywania masła orzechowego, czy orzechów. Znając prozdrowotne właściwości masła orzechowego warto dodać jedną lub dwie łyżeczki pasty z orzechów do posiłku. Pozwoli to nie tylko na urozmaicenie diety, dodanie walorów smakowych do spożywanych posiłków, ale także zapewni nam uczucie sytości na dłużej. Dzięki dodaniu pasty orzechowej do posiłku – na długo zapomnimy o głodzie, co w przypadku diety redukcyjnej jest bardzo ważne.
Spożywanie masła orzechowego samo w sobie nie sprawi, że przytyjemy! Każda z past jedzona z umiarem może być składnikiem zbilansowanej diety również osób na diecie redukcyjnej.
Przykładowe posiłki z masłem orzechowym
Śniadanie :
– Owsianka z pastą orzechową;
– Tosty francuskie z masłem orzechowym i bananem;
– Naleśniki z pastą orzechowo-kokosową
Przekąska :
– Lody proteinowe z pastą oczechowo-kokosowa;
– Fit ciasto marchewkowe z pastą z nerkowców;
– Sałatka owocowa z masłem z nerkowców.
Obiad
– Indyk w sosie orzechowym
– Tofu z warzywami w sosie orzechowym