Jak przechowywać masło orzechowe?
Jak przechowywać masło orzechowe?
Masło orzechowe to dziś jeden z najpopularniejszych naturalnych produktów. Cenimy je za wyśmienity smak i wartości odżywcze, których nam dostarcza. Dziś niemal na każdym kroku możemy kupić masło orzechowe lub jak poprawnie należy je określać, pastę orzechową zrobioną z różnych orzechów, w pełni naturalne lub z dodatkami. Nie każdy jednak wie, jak je przechowywać. I nie ma większego znaczenia, czy jest to pasta z nerkowców, orzechów ziemnych czy pasta migdałowa. Co więc warto o nich wiedzieć? Jak przechowywać masło orzechowe, aby zachowało swe składniki odżywcze i po prostu się nie zepsuło? Sprawdzamy!
Czym jest masło orzechowe – to warto wiedzieć!
Na wstępie warto podkreślić, że Pasta orzechowa a masło orzechowe to ten sam produkt, więcej na ten temat przeczytasz w artykule: Pasta orzechowa a masło orzechowe – czym się różnią. Jest to nic innego jak rozdrobione różnego rodzaju orzechy prażone. Najczęściej w sklepie znajdziemy pastę orzechową z orzechów arachidowych, migdałów jak również pastę orzechowo kokosową. Dlaczego pasty orzechowe są tak popularne? Tak naprawdę masło orzechowe swą popularność zawdzięcza ogromnym możliwościom zastosowania w kuchni. Jest fantastyczną alternatywą dla dżemu do naleśników czy kremu do smarowania chleba. Ale to jeszcze nie wszystko. Naturalne masło orzechowe jest cennym źródłem witamin z grupy B, dobrych kwasów tłuszczowych i minerałów. Dlatego w swej diecie warto uwzględnić pastę orzechową jako składnik urozmaiconej diety.
Często jednak w popularnych sklepach możemy zauważyć, że taki produkt jest z dodatkiem cukru, soli czy oleju palmowego. Dlatego warto postawić na sprawdzone masła 100% jak i również z dodatkami np. Czekoladowe, solony karmel, ale bez oleju palmowego, zbędnych dodatków i ulepszaczy.
Jak przechowywać masło orzechowe?
Pasty orzechowe najlepiej przechowywać w temperaturze pokojowej. Dzięki temu będzie się idealnie rozsmarowywało i nie straci swych właściwości odżywczych. Z powodzeniem może to być zacieniona półka kuchenna czy regał. Niektórzy wolą przechowywać pastę orzechową w lodówce. Jednak po wyjęciu pasta jest twarda i trudno ją rozsmarować. Z drugiej jednak strony zbyt wysoka temperatura albo nasłoneczniona półka kuchenna może sprawić, że zarówno samo masło jak i olej orzechowy mogą się odseparować. Dlatego najlepszym wyjściem jest przechowywanie masła orzechowego w chłodnej, zacienionej szafce. Dzięki temu zachowa swe walory odżywcze i smakowe.