Indyk w sosie orzechowym
Indyk w sosie orzechowym
Indyk w sosie orzechowym z warzywami i jaśminowym ryżem to pomysł na wyjątkowy obiad. Danie jest proste w wykonaniu, ale za to aromatyczne i pełne smaku.
Kremowy sos orzechowy wzbogaciliśmy o dodatek chilli, aby dodać daniu nieco pikanterii. Ten pyszny posiłek posmakuje zwłaszcza miłośnikom niebanalnych połączeń i oczywiście wszystkim orzechomaniakom.
Składniki:
- 150 g polędwiczek z indyka
- 70 g napoju (mleka) migdałowego
- 5 g oliwy z oliwek
- 20 g pasty orzechowej
- 20 g pasty migdałowej
- 50 g ryżu basmati
- 1 marchew
- 1/3 cukini
- Przyprawy: papryk słodka, ostra, pieprz, sól
Jak przygotować?
- Ryż ugotuj zgodnie z informacją na opakowaniu.
- Kurczaka pokrój w kostkę.
- Marchew obierz, a następnie razem z cukinią skrój obieraczką.
- Na patelni rozgrzej oliwę. Wrzuć kurczaka wraz z warzywami i przypraw.
- Pod koniec smażenia dodaj pasty orzechowe, zalej wszystko napojem migdałowym i dokładnie wymieszaj.
- Całość pozostaw na około 2-3 minut.
Wartości odżywcze:
Kalorie: 616 kcal
Białko 47g
Węglowodany: 45g
Tłuszcze: 26g
