Indyk w sosie orzechowym

Indyk w sosie orzechowym

Indyk w sosie orzechowym

Indyk w sosie orzechowym z warzywami i jaśminowym ryżem to pomysł na wyjątkowy obiad. Danie jest proste w wykonaniu, ale za to aromatyczne i pełne smaku.

Kremowy sos orzechowy wzbogaciliśmy o dodatek chilli, aby dodać daniu nieco pikanterii. Ten pyszny posiłek posmakuje zwłaszcza miłośnikom niebanalnych połączeń i oczywiście wszystkim orzechomaniakom.

Składniki:

  • 150 g polędwiczek z indyka
  • 70 g napoju (mleka) migdałowego
  • 5 g oliwy z oliwek
  • 20 g pasty orzechowej 
  • 20 g pasty migdałowej
  • 50 g ryżu basmati 
  • 1 marchew 
  • 1/3 cukini 
  • Przyprawy: papryk słodka, ostra, pieprz, sól

Jak przygotować?

  1. Ryż ugotuj zgodnie z informacją na opakowaniu. 
  2. Kurczaka pokrój w kostkę. 
  3. Marchew obierz, a następnie razem z cukinią skrój obieraczką.
  4. Na patelni rozgrzej oliwę. Wrzuć kurczaka wraz z warzywami i przypraw.
  5. Pod koniec smażenia dodaj pasty orzechowe, zalej wszystko napojem migdałowym i dokładnie wymieszaj. 
  6. Całość pozostaw na około 2-3 minut. 

Wartości odżywcze:

Kalorie: 616 kcal
Białko 47g
Węglowodany: 45g
Tłuszcze: 26g

Indyk w sosie orzechowym - góra
3.9/5 - (11 votes)

Similar Posts