gofry z konfiturą i masłem orzechowym

Gofry z konfiturą i masłem orzechowym

Gofry z konfiturą i masłem orzechowym

Przepis specjalnie dla wszystkich, którzy kochają chrupiące gofry i wszelkiego rodzaju posiłki na słodko. Odżywiając się zdrowo wcale nie musisz rezygnować z takich przyjemności jak gofry, czy naleśniki. 

Kluczem jest odpowiedni dobór składników – wymiana cukru na zdrowszy zamiennik jak erytrytol, czy ksylitol. Zamiana mleka pełnotłustego, na odtłuszczone lub roślinne.  Połączenie pasty migdałowej z chrupiącymi goframi i wiśniami to coś, czego koniecznie musisz spróbować. 

Składniki:

  • 1 jajko
  • 40 g mąki gryczanej 
  • 5 g oliwy z oliwek 
  • 15 g erytrytolu 
  • 50 g mleka migdałowego 
  • Szczypta proszku do pieczenia 

Dodatki:

Jak przygotować?

  1. Zmiksuj składniki na gofry. Konsystencja powinna być gęstsza niż do ciasta na pancakes.
  2. Rozgrzej gofrownicę i natłuść ją delikatnie (polecam spryskać pamem)
  3. Do rozgrzanej gofrownicy wlej masę na gofry i piecz przez ok. 3 minuty.
  4. Wyłóż gofry na talerz. Posmaruj jogurtem. Dodaj konfirurę, a na koniec całoś polej pastą migdałową. Smacznego!

Wartości odżywcze (1/2 ciasta):

Kalorie: 490 kcal
Białko 34g
Węglowodany: 47g
Tłuszcze: 20g

gofry z konfiturą i masłem orzechowym
5/5 - (3 votes)

Similar Posts