Gofry z konfiturą i masłem orzechowym
Gofry z konfiturą i masłem orzechowym
Przepis specjalnie dla wszystkich, którzy kochają chrupiące gofry i wszelkiego rodzaju posiłki na słodko. Odżywiając się zdrowo wcale nie musisz rezygnować z takich przyjemności jak gofry, czy naleśniki.
Kluczem jest odpowiedni dobór składników – wymiana cukru na zdrowszy zamiennik jak erytrytol, czy ksylitol. Zamiana mleka pełnotłustego, na odtłuszczone lub roślinne. Połączenie pasty migdałowej z chrupiącymi goframi i wiśniami to coś, czego koniecznie musisz spróbować.
Składniki:
- 1 jajko
- 40 g mąki gryczanej
- 5 g oliwy z oliwek
- 15 g erytrytolu
- 50 g mleka migdałowego
- Szczypta proszku do pieczenia
Dodatki:
- 80 g konfitury wiśniowej
- 90 g jogurtu wysokobiałkowego
- 20 g pasty migdałowej
Jak przygotować?
- Zmiksuj składniki na gofry. Konsystencja powinna być gęstsza niż do ciasta na pancakes.
- Rozgrzej gofrownicę i natłuść ją delikatnie (polecam spryskać pamem)
- Do rozgrzanej gofrownicy wlej masę na gofry i piecz przez ok. 3 minuty.
- Wyłóż gofry na talerz. Posmaruj jogurtem. Dodaj konfirurę, a na koniec całoś polej pastą migdałową. Smacznego!
Wartości odżywcze (1/2 ciasta):
Kalorie: 490 kcal
Białko 34g
Węglowodany: 47g
Tłuszcze: 20g
