Fit brownie z masłem orzechowym
Fit brownie z masłem orzechowym
Ciasto, które jest słodkie, pyszne i w dodatku zdrowe? Tak, takie na szczęście również istnieją!
Przed Wami łatwy i szybki w wykonaniu przepis na fasolowe brownie!
Ciasto zawiera sporą zawartość białka, więc może stanowić świetny zamiennik posiłku. Takie brownie możesz zjeść na śniadanie, jako posiłek protreningowy, czy zabrać ze sobą do pracy! Tego, że wszyscy będą Ci zazdrościć takiego fit posiłku, jesteśmy pewni.
Wskazówki:
W przepisie znajduje się gorzka czekolada, ale bez obaw! Wybierz tę o wysokiej zawartości kakao 80-90% i będzie super!
Bardzo ważną rolę w tym przepisie odgrywa również masło orzechowe. By Twoje brownie było naprawdę zdrowe, sięgaj po takie masło, które w składzie będzie zawierało wyłącznie orzechy.
Dbaj o zdrówko i unikaj dodatków w postaci cukru, czy oleju palmowego!
Składniki:
- 2 całe jaja
- 20g kakao
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 200g banana
- 30g odżywki białkowej
- 25g gorzkiej czekolady
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki przyprawy do piernika
Dodatki:
- 25g pasty orzechowej
Polewa:
- 20 g masła orzechowego
- 75g dżemu
Jak przygotować?
- Daktyle zalej wrzątkiem, nieco ponad poziom i odstaw na ok. 30 min.
- Fasole odsącz z zalewy i przepłukaj kilkakrotnie na sitku, a następnie dodaj do miski.
- Do miski dodaj daktyle wraz z wodą, wbij jajka, dodaj banana, odżywkę, kakao, proszek do pieczenia. Zmiksuj dokładnie blenderem.
- Pokrój czekoladę na małe kawałki i dodaj do masy. Wymieszaj ręcznie.
- Małą keksówkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej do niej ciasto. Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut (do suchego patyczka).
Wartości odżywcze 1/2 porcji:
Kalorie: 430 kcal
Białko 27g
Węglowodany: 48g
Tłuszcze: 14g
