Czy można jeść codziennie masło orzechowe?
Czy można jeść codziennie masło orzechowe?
Masło orzechowe, bez wątpienia może być składnikiem zdrowej diety! Jest bogatym źródłem tłuszczy, białka, błonnika oraz cennych witamin i minerałów potrzebnych do utrzymania zdrowia. Kluczem, jest jednak odpowiedni skład produktu.
Kaloryczność masła orzechowego
Masło orzechowe zawiera sporą ilość kcal, jednak nie należy się go obawiać. Spożywane nawet codziennie, ale z umiarem, w ilości adekwatnej do zapotrzebowania kalorycznego, nie spowoduje przyrostu masy ciała. 2 łyżeczki masła orzechowego to około 100 kcal, więc spokojnie każda osoba, nawet na diecie odchudzającej może sobie pozwolić na takie pyszne urozmaicenie jadłospisu.
Korzyści zdrowotne jakie daje spożywanie masła orzechowego
Orzechy są bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, które korzystnie wpływają na profil lipidowy i zmniejszają ryzyko chorób układu krążenia. Są również źródłem witamin z grupy B oraz witaminy E, która pomaga walczyć ze stresem oksydacyjnym. W orzechach znajdziemy również błonnik pokarmowy, który daje nam uczucie sytości oraz usprawnia prace jelit. Te właściwości docenią zwłaszcza osoby, których celem jest spalenia tkanki tłuszczowej. Sportowcy z kolei, którym zależy na budowaniu masy mięśniowej pokochają orzechy za to, że są cennym źródłem białka, które buduje mięśnie. Co ważne, orzeszki ziemne wpływają korzystnie na pracę serca, gospodarkę wodno-elektrolitową, a także pracę układu nerwowego, ponieważ są źródłem magnezu, wapnia, potasu. Już jedna porcja masła orzechowego zapewnia nam aż 12 procent dziennego zapotrzebowania na magnez.
Wybieraj zdrowe masło orzechowe
Zdrowe czyli takie, które nie zawiera ulepszaczy i zbędnych dodatków. Kupując masło orzechowe zawsze sprawdzaj skład produktu i wybieraj najlepiej takie, które zawiera 100% orzechów np. pasta migdałową,pasta orzechową smooth, czy pasta z nerkowców. Unikaj produktów, które zawiera dużą ilość soli, czy olej palmowy – spożywanie takiego produktu, zdecydowanie nie przyniesie Ci żadnych korzyści zdrowotnych.
Masło orzechowe sprzyja odchudzaniu
Dzięki temu, że jest dobrym źródłem wartości odżywczych, w tym tłuszczy oraz białka, daje uczucie sytości na dłużej i zapobiega podjadaniu. Już jedna łyżeczka masła orzechowego dodana do owsianki, obniża jej ładunek glikemiczny, co spowalnia proces trawienia i hamuje gwałtowne wahania cukru we krwi. Wcześniej czułaś się senna i głodna po owsiance? Dodaj do niej masło orzechowe a unikniesz nadmiernej senności, rozdrażnienia, głodu. Efekty Cię zaskoczą!
Postaw na różnorodność
Spożywaj masło z różnych rodzajów orzechów, ponieważ w zależności od surowca, z którego powstało może dostarczyć Ci wielu korzystnych składników, witamin i minerałów. Klasyczna pasta z arachidów jest świetnym źródłem białka roślinnego, co docenią zwłaszcza osoby na diecie wegetariańskiej, fleksitariańskiej oraz sportowcy. W paście migdałowej znajdziesz bogactwo przeciwutleniaczy i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, co wpływa korzystnie na kondycje włosów i skóry. Masło z nerkowców nada Twoim daniom wyjątkowego, słodkawego smaku oraz dostarczy wapnia, magnezu, żelaza i potasu.
Masło orzechowe możesz jeść na różne sposoby
Masło orzechowe możesz wykorzystać zarówno w słodkich jak i wytrawnych posiłkach. Ze względu na uniwersalny smak i strukturę, świetnie nadaje się do wszelkich eksperymentów kulinarnych! Tak naprawdę możesz jeść masło orzechowe codziennie i każdego dnia odkrywać nowe, ciekawe połączenia. Zainspiruj się naszymi pomysłami na wykorzystanie pasty orzechowej :