Ciasto marchewkowe z pastą z nerkowców

Ciasto marchewkowe z pastą z nerkowców

Fit ciasto marchewkowe z pastą z nerkowców

To świetna alternatywa dla tradycyjnych i kalorycznych ciast. Wykorzystanie warzyw do wypieków jest fajną metodą na przemycenie do diety witamin i błonnika pokarmowego. Dodatek marchwi  wpłynie również korzystnie na strukturę ciasta – dzięki niej ciasto będzie wilgotne i puszyste. Ciasto marchewkowe z pastą z nerkowców możesz spożyć np. jako deser do popołudniowej kawy, ale możesz również potraktować je jako zastępnik posiłku. Zamiast pasty z nerkowców jako dodatku możesz użyć również pasty orzechowej, migdałowej, czy kokosowej.

Składniki:

  • 2 jajka
  • 50g białek jaj
  • 200g marchwi
  • 60g mąki gryczanej
  • 30g odżywki białkowej
  • 60g jabłka
  • 60g mleka migdałowego
  • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki cynamonu

Dodatki:

Jak przygotować?

  1. Obierz marchew i jabłko, a następnie zetrzyj na tarce o małych oczkach.
  2. Do miski dodaj jaja, mleko, mąkę, odżywkę i przyprawy. Całość dokładnie zmiksuj blenderem.
  3. Piekarnik nagrzej do 180 stopni.
  4. Małą okrągłą blaszkę (16cm) wyłóż papierem do pieczenia i wylej na nią przygotowaną masę. Ciasto piecz około 40 minut, aż do suchego patyczka.
  5. Upieczone ciasto pozostaw do wystygnięcia.
  6. Gdy ciasto wystygnie pokrój je na kawałki. Posmaruj pastą i udekoruj owocami.

Wartości odżywcze (1/2 ciasta):

Kalorie: 410 kcal
Białko 30g
Węglowodany: 43g
Tłuszcze: 16g

Ciasto marchewkowe z pastą z nerkowców 2
5/5 - (1 vote)

Similar Posts