Ciasto marchewkowe z pastą z nerkowców
Fit ciasto marchewkowe z pastą z nerkowców
To świetna alternatywa dla tradycyjnych i kalorycznych ciast. Wykorzystanie warzyw do wypieków jest fajną metodą na przemycenie do diety witamin i błonnika pokarmowego. Dodatek marchwi wpłynie również korzystnie na strukturę ciasta – dzięki niej ciasto będzie wilgotne i puszyste. Ciasto marchewkowe z pastą z nerkowców możesz spożyć np. jako deser do popołudniowej kawy, ale możesz również potraktować je jako zastępnik posiłku. Zamiast pasty z nerkowców jako dodatku możesz użyć również pasty orzechowej, migdałowej, czy kokosowej.
Składniki:
- 2 jajka
- 50g białek jaj
- 200g marchwi
- 60g mąki gryczanej
- 30g odżywki białkowej
- 60g jabłka
- 60g mleka migdałowego
- ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
- ¼ łyżeczki cynamonu
Dodatki:
Jak przygotować?
- Obierz marchew i jabłko, a następnie zetrzyj na tarce o małych oczkach.
- Do miski dodaj jaja, mleko, mąkę, odżywkę i przyprawy. Całość dokładnie zmiksuj blenderem.
- Piekarnik nagrzej do 180 stopni.
- Małą okrągłą blaszkę (16cm) wyłóż papierem do pieczenia i wylej na nią przygotowaną masę. Ciasto piecz około 40 minut, aż do suchego patyczka.
- Upieczone ciasto pozostaw do wystygnięcia.
- Gdy ciasto wystygnie pokrój je na kawałki. Posmaruj pastą i udekoruj owocami.
Wartości odżywcze (1/2 ciasta):
Kalorie: 410 kcal
Białko 30g
Węglowodany: 43g
Tłuszcze: 16g
