Chlebek bananowy z pastą orzechową
Fit chlebek bananowy z pastą orzechową
To zdrowe ciasto w znacznie odchudzonej wersji. Chlebek jest prosty i szybki w wykonaniu, a smakuje wyśmienicie! Jeżeli nie lubisz marnować jedzenia i szukasz pomysłu na wykorzystanie dojrzałych bananów – koniecznie wypróbuj ten przepis w swojej kuchni! To słodkie i wilgotne ciasto z bananami idealnie komponuje się zwłaszcza ze sporą ilością masła orzechowego, czy dżemem owocowym 100%. Jest idealny jako drugie śniadanie do pracy, czy przekąska do kawy.
Składniki:
- 2 jajka
- 200 g bananów (najlepiej dojrzałych)
- 40g mąki gryczanej
- 30g odżywki białkowej
- 10g kakao
- 20g konfitury wiśniowej
- 1 szczypta soli
- ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatki:
Jak przygotować?
- Jajka wbij do miski. Dodaj do nich obrane banany, mąkę, odżywkę, szczypte soli i proszek do pieczenia. Zmiksuj.
- Masę podziel na dwie części. Do jednej dodaj kakao i wymieszaj.
- Przygotuj małą keksówkę i wyłóż ją papierem do pieczenia.
- Na dno keksówki wyłóż jasną maskę, a następnie ciemną.
- Ciasto piecz w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut.
- Następnie pozostaw do wystygnięcia.
- Schłodzony chlebek bananowy posmaruj pastą orzechową. Obok podaj konfiturę.
Wartości odżywcze (1/2 ciasta):
Kalorie: 453 kcal
Białko 25g
Węglowodany: 40g
Tłuszcze: 21g
