chlebek bananowy

Chlebek bananowy z pastą orzechową

Fit chlebek bananowy z pastą orzechową

To zdrowe ciasto w znacznie odchudzonej wersji. Chlebek jest prosty i szybki w wykonaniu, a smakuje wyśmienicie! Jeżeli nie lubisz marnować jedzenia i szukasz pomysłu na wykorzystanie dojrzałych bananów – koniecznie wypróbuj ten przepis w swojej kuchni! To słodkie i wilgotne ciasto z bananami idealnie komponuje się zwłaszcza ze sporą ilością masła orzechowego, czy dżemem owocowym 100%.  Jest idealny jako drugie śniadanie do pracy, czy przekąska do kawy. 

Składniki:

  • 2 jajka
  • 200 g bananów (najlepiej dojrzałych)
  • 40g mąki gryczanej
  • 30g odżywki białkowej
  • 10g kakao
  • 20g konfitury wiśniowej
  • 1 szczypta soli
  • ¼  łyżeczki proszku do pieczenia 

Dodatki:

Jak przygotować?

  1. Jajka wbij do miski. Dodaj do nich obrane banany, mąkę, odżywkę, szczypte soli i proszek do pieczenia. Zmiksuj.
  2. Masę podziel na dwie części. Do jednej dodaj kakao i wymieszaj.
  3. Przygotuj małą keksówkę i wyłóż ją papierem do pieczenia. 
  4. Na dno keksówki wyłóż jasną maskę, a następnie ciemną.
  5. Ciasto piecz w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut.
  6. Następnie pozostaw do wystygnięcia. 
  7. Schłodzony chlebek bananowy posmaruj pastą orzechową. Obok podaj konfiturę.

Wartości odżywcze (1/2 ciasta):

Kalorie: 453 kcal
Białko 25g
Węglowodany: 40g
Tłuszcze: 21g

chlebek bananowy z pastą orzechową crunchy
5/5 - (5 votes)

Similar Posts