Budyń jaglany z masłem migdałowym
Przepis na Budyń jaglany z masłem migdałowym
Jeżeli uwielbiasz kaszę jaglaną tak samo, jak my, to mamy dla Ciebie świetny przepisy na budyń jaglany z masłem migdałowym. Jest to pyszna, bardziej pożywna i zdrowsza alternatywa dla tradycyjnego budyniu.
Przepis jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Nasz budyń powstaje z dokładnie zmiksowanej ugotowanej kaszy jaglanej z mlekiem roślinnym i odżywką białkową. Dodatki to nic innego jak przepyszne masło migdałowe, aby jeszcze bardziej wzbogacić smak i ponieść wartości odżywce oraz owoce. Budyń świetnie sprawdzi się jako śniadanie, ale i również deser.
Składniki:
- 50 g kaszy jaglanej
- 200 g napoju migdałowego
- 30 g odżywki białkowej
- 20 g pasty migdałowej
- 5 g gorzkiej czekolady
- 5 g płatków kokosa
- 80 g owoców
Jak przygotować?
- Kaszę jaglaną przesyp na sitko, przepłucz pod bieżącą wodą a następnie wrzącą wodą (aby pozbyć się goryczki)
- Kasze przesyp do garnka, zalej mlekiem i odrobiną wody. Gotuj na wolnym ogniu aż do wchłonięcia płynu (około 13-15 minut).
- Ugotowaną kaszę zmiksuj razem z odżywką białkową i pozostaw do schłodzenia.
- Gotowy budyń przełóż do miseczki. Udekoruj owocami, pastą migdałową, czekoladą i płatkami kokosa.
Wartości odżywcze:
Kalorie: 501 kcal
Białko 39g
Węglowodany: 64g
Tłuszcze: 10g
