budyń jaglany z masłem migdałowym

Budyń jaglany z masłem migdałowym

Przepis na Budyń jaglany z masłem migdałowym

Jeżeli uwielbiasz kaszę jaglaną tak samo, jak my, to mamy dla Ciebie świetny przepisy na budyń jaglany z masłem migdałowym. Jest to pyszna, bardziej pożywna i zdrowsza alternatywa dla tradycyjnego budyniu.

Przepis jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Nasz budyń powstaje z dokładnie zmiksowanej ugotowanej kaszy jaglanej z mlekiem roślinnym i odżywką białkową. Dodatki to nic innego jak przepyszne masło migdałowe, aby jeszcze bardziej wzbogacić smak i ponieść wartości odżywce oraz owoce. Budyń świetnie sprawdzi się jako śniadanie, ale i również deser. 

Składniki:

  • 50 g kaszy jaglanej 
  • 200 g napoju migdałowego
  • 30 g odżywki białkowej 
  • 20 g pasty migdałowej
  • 5 g gorzkiej czekolady
  • 5 g płatków kokosa
  • 80 g owoców

Jak przygotować?

  1. Kaszę jaglaną przesyp na sitko, przepłucz pod bieżącą wodą a następnie wrzącą wodą (aby pozbyć się goryczki)
  2. Kasze przesyp do garnka, zalej mlekiem i odrobiną wody. Gotuj na wolnym ogniu aż do wchłonięcia płynu (około 13-15 minut). 
  3. Ugotowaną kaszę zmiksuj razem z odżywką białkową i pozostaw do schłodzenia.
  4. Gotowy budyń przełóż do miseczki. Udekoruj owocami, pastą migdałową, czekoladą i płatkami kokosa.

Wartości odżywcze:

Kalorie: 501 kcal
Białko 39g
Węglowodany: 64g
Tłuszcze: 10g

budyń jaglany z masłem migdałowym
5/5 - (7 votes)

Similar Posts