Bowl z kurczakiem teriyaki w sosie orzechowym
Bowl z kurczakiem teriyaki w sosie orzechowym
Soczysty, aromatyczny kurczak w delikatnym sosie orzechowym, to pomysł na szybki, a zarazem wykwintny obiad. Bowl jest inspirowany kuchnią tajską, więc jeśli lubisz właśnie taką kuchnie – musisz koniecznie spróbować tego połączenia. Taki lunch możesz swobodnie zapakować do pojemnika i zabrać ze sobą do pracy – bowl świetnie smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Największy sekret tego dania to pyszny, kremowy sos zrobiony z masła orzechowego 100%, który nadaje daniu wyjątkowego smaku.
Składniki:
- 150 g mięsa z piersi kurczaka
- 70 g napoju (mleka) migdałowego
- 5 g oliwy z oliwek
- 50 g ryżu basmati
- 50 g awokado
- ½ ogórka zielonego
- 20 g sosu teriyaki
Sos orzechowy:
- 20 g masła orzechowego
- 5 g miodu
- 1łyżeczka soku z limonki
- 10 g sosu sojowego
- Szczypta chilli
- Odrobina wrzątku
Jak przygotować?
- Ryż ugotuj zgodnie z informacją na opakowaniu.
- Kurczaka pokrój w kostkę. Zamarynuj w sosie teriyaki i odstaw do lodówki na minimum 1 godzinę
- Składniki na sos orzechowy dokładnie wymieszaj.
- Na patelni rozgrzej oliwę. Wrzuć kurczaka i usmaż z obu stron.
- W misce ułóż ryż, pokrojonego ogórka, awokado.
- Całość polej sosem orzechowym i posyp opcjonalnie sezamem.
Wartości odżywcze:
Kalorie: 580 kcal
Białko 40g
Węglowodany: 55g
Tłuszcze: 23g

