Bowl z kurczakiem teriyaki w sosie orzechowym

Bowl z kurczakiem teriyaki w sosie orzechowym

Bowl z kurczakiem teriyaki w sosie orzechowym

Soczysty, aromatyczny kurczak w delikatnym sosie orzechowym, to pomysł na szybki, a zarazem wykwintny obiad. Bowl jest inspirowany kuchnią tajską, więc jeśli lubisz właśnie taką kuchnie – musisz koniecznie spróbować tego połączenia. Taki lunch możesz swobodnie zapakować do pojemnika i zabrać ze sobą do pracy – bowl świetnie smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Największy sekret tego dania to pyszny, kremowy sos zrobiony z masła orzechowego 100%, który nadaje daniu wyjątkowego smaku.

Składniki:

  • 150 g mięsa z piersi kurczaka
  • 70 g napoju (mleka) migdałowego
  • 5 g oliwy z oliwek
  • 50 g ryżu basmati 
  • 50 g awokado
  • ½ ogórka zielonego
  • 20 g sosu teriyaki 

Sos orzechowy:

  • 20 g masła orzechowego
  • 5 g miodu
  • 1łyżeczka soku z limonki
  • 10 g sosu sojowego
  • Szczypta chilli
  • Odrobina wrzątku

Jak przygotować?

  1. Ryż ugotuj zgodnie z informacją na opakowaniu. 
  2. Kurczaka pokrój w kostkę. Zamarynuj w sosie teriyaki i odstaw do lodówki na minimum 1 godzinę
  3. Składniki na sos orzechowy dokładnie wymieszaj.
  4. Na patelni rozgrzej oliwę. Wrzuć kurczaka i usmaż z obu stron.
  5. W misce ułóż ryż, pokrojonego ogórka, awokado. 
  6. Całość polej sosem orzechowym i posyp opcjonalnie sezamem. 

Wartości odżywcze:

Kalorie: 580 kcal
Białko 40g
Węglowodany: 55g
Tłuszcze: 23g

przepis na Bowl z kurczakiem teriyaki w sosie orzechowym
Bowl z kurczakiem teriyaki

Podobne wpisy